Pexels Screeny 11053643

Het licht equipment rental gaat co2 neutraal en emissie-arm werken met traxx HVO100

Het Licht Equipment Rental B.V. gaat al haar voertuigen en generatoren aftanken met de CO2-neutrale en emissiearme dieselbrandstof TRAXX HVO100. Directeur/eigenaar David van der Veen legt in onderstaand interview uit waarom dat helemaal geen moeilijke beslissing was.


1. Hoe is de interesse ontstaan om andere brandstof in te zetten?

Ons bedrijf is ontstaan vanuit behoefte aan efficiency, vernieuwing en dingen slimmer aanpakken dan wat op dat moment de norm was in het licht-vak binnen de Nederlandse filmbranche. Die drang zit in ons DNA. We doen dat omdat we ons werk zo het leukste (blijven) vinden. Wij leveren lichtfaciliteiten ten behoeve van speelfilms, televisieseries en commercials. In mijn beleving kan je niet stellen dat entertainment activiteiten altijd in alle opzichten echt 100% noodzakelijk zijn.

Daarom vind ik dat juist dit soort activiteiten eigenlijk een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk zouden moeten achterlaten. De slimste manier om daar een grote stap in te zetten is voor ons de overstap naar TRAXX HVO100. Onze licht- en generator-wagens zijn er geschikt voor, deze brandstof is goed verkrijgbaar, en het doel dat we willen bereiken wordt er relatief eenvoudig mee gehaald.

2. Waarom de keuze voor TRAXX HVO?

De keuze voor TRAXX HVO100 komt voort uit onze behoefte aan de hoogst haalbare besparing op onnodige vervuiling i.c.m. het kunnen samenwerken met een betrouwbare leverancier die onze bijzondere toepassing ziet als een kans voor positieve exposure, en daarmee onze klant/leverancier relatie ook ziet als een soort partnership. Immers, we doen niet alleen zaken met elkaar, maar delen tegelijkertijd het streven naar verbetering van ons aller ‘zorg voor moeder aarde’ en nemen daar ieder op onze eigen wijze onze verantwoordelijkheid voor.

Het is bovendien voor onze klanten, vaak de wat grotere film en televisie producenten, een belangrijk voordeel als zij omwonenden van de locaties waar ze hun opnames maken en onvermijdelijk soms even overlast veroorzaken, kunnen laten weten dat de generatoren waarmee hun filmset van energie wordt voorzien niet alleen fluisterstil zijn, maar ook volledig CO2 neutraal draaien en ter plekke aan de uitlaat daadwerkelijk merkbaar minder uitstoot hebben.

3. Waarom hecht het licht aan verduurzaming?

Verduurzaming is voor ons eigenlijk helemaal geen specifiek doel op zich. Wat zéker niet betekent dat we verduurzaming niet belangrijk vinden. Het is niet meer dan logisch om duurzaamheid na te streven. Onze basis filosofie om steeds te proberen om alles zo slim mogelijk aan te pakken, maakt dat we eigenlijk automatisch vaak op de duurzaamst mogelijke manier bezig zijn. Niet als doel of prestatie op zich, maar als logisch gevolg van een operationele noodzaak. Onze overstap naar TRAXX HVO100 zet qua verduurzaming eigenlijk de laatste en grootst mogelijke stap. Met alle bijkomstige voordelen voor de producent, de filmcrew, de omwonenden ter plekke, en, laten we eerlijk zijn, uiteindelijk voor al onze gezamenlijke nabestaanden.

4. Wat is doorslaggevend geweest in de keuze?

De keuze voor TRAXX HVO100 stond voor mij al geruime tijd vast. We doen het goed of we doen het niet, zal ik maar zeggen. De pauze die Covid 19 veroorzaakte in onze branche gaf ons de tijd om de al eerder besloten overstap te organiseren. Het voortvarende, prettige en persoonlijke contact met Jos van den Hoek, dat gesterkt werd door de betrouwbare presentatie van Schouten Olie als familiebedrijf, maakte de keuze voor TRAXX HVO100 als brandstof en Schouten als leverancier logisch voor ons.

5. Waarvoor wordt TRAXX HVO Diesel ingezet?

Als brandstof voor al onze lichtwagens, generatorwagens en generatoren die rijden en draaien ten behoeve van speelfilms, televisieseries, commercials, videoclips, singleplays, incentive producties, etc.

6. Is deze keuze een volgende stap in verduurzaming?

Deze stap past bij de basis filosofie van ons bedrijf. Slim proberen te zijn en door blijven denken over wat we doen. Dat houdt ons nieuwsgierig en maakt dat we onszelf blijven verbeteren en vernieuwen.

Dit lukt vanzelfsprekend zeker niet voortdurend. Des te groter is de voldoening als het wel weer eens lukt, en we een grote stap kunnen zetten die zaken blijvend verbetert. Zoals nu, met het in gebruik nemen van TRAXX HVO100.